BIKE REVOLUTION

Блогът на групата бореща се за велосипедни алеи в София.

Friday, April 20, 2007

София ще става град на велосипеда


http://www.mediapool.bg/show/?storyid=127835



Столичният общински съвет (СОС) ще задължи администрацията на кмета Бойко Борисов да проектира и изгради шест велосипедни лъча, тръгващи от центъра на София до крайните квартали на града. Предложението на общинските съветници Борислав Бориславов (СДС) и Орлин Иванов (ГЕРБ) бе прието единодушно във вторник от общинската комисия за децата, младежта, спорта и туризма.

До два месеца кметската администрация трябва да изготви проект за създаване на ленти за движение на велосипедисти, които да тръгват от кръстовището на улица “Алабин” и бул. “Витоша”.

Идеята е трасетата да бъдат продължени в шест посоки – южна (НДК, Южен парк), югозападна (Руски паметник, “Хиподрума”, “Красно село”, “Бъкстон”), югоизточна (стадион “Васил Левски”, х-л “Москва”, “Младост” – “Студентски град”), северна (“Централна гара”, “Надежда”), западна (“Света Троица”, “Западен парк”, “Люлин”) и източна (Орлов мост, с разклонения “Слатина”-“Дружба” и “Подуяне”-“Левски”).

Предлага се и създаването на паркинги за колелета в близост до 40 общински училища, разположени по маршрутите, както и в метростанциите.

Очаква се СОС да задължи кметската администрация да се предвиждат алеи за велосипедисти при проектирането на нови улици, както и тези трасета да се създават при ремонт на вече построени пътни артерии. Градският парламент ще поиска от Бойко Борисов да се създаде обща схема на велосипедното движение в София, а картата й да бъде публикувана.

Сред мотивите за внасянето на този доклад са търсенето на възможности за “подобряването на здравето на столичани”, “намаляване на автомобилния трафик” и “замърсяването на града”. Сред всичките тези искания, двамата съветници искат от кмета да “бъде подобрена културата и уважението” на шофьорите към колоездачите в София.

1 Comments:

  • At 5:16 AM, Anonymous Anonymous said…

    На първо време възможно ли е да се обозначат местата в София, които са подходящи за каране на велосипед.
    Нещо подобно като маркировката на планинските пътеки или символ на велосипед, който е в различен цвят в зависимост от пригодността на използването на улиците или тротоарите. Маркировката може да се сложи на съществуващите стълбове, вместо да се рисуват безумни жълти ленти. С десетина килограма боя, може да се маркира цяла София.

     

Post a Comment

<< Home